Op 6 april ga ik niet stemmen

160405 StempasBestaan er eigenlijk wel onderwerpen die geschikt zijn voor een referendum? Het Associatieverdrag met Oekraïne is dat in elk geval niet. Woensdag ga ik niet stemmen.

Het Associatieverdrag is geen onderwerp waar je je eventjes in verdiept om vervolgens zorgeloos een ja-nee-rondje op het stembiljet rood te kleuren. Het is razend ingewikkeld, met veel voors en tegens, nuances en belangen. Extra complicerende factor is dat het referendum niet blijkt te gaan waar het over gaat: de initiatiefnemers hebben ons collectief misleid. Hun destructieve missie, het ondermijnen van de Europese Unie, staat helaas niet op het stembiljet.

De honderden bladzijden van het Associatieverdrag met bijlages lezen niet bepaald weg als een doktersromannetje. Wees eerlijk: een onderwerp dat zoveel kennis en studie vraagt kan niet simpelweg aan ons, het hele volk, voorgelegd worden. Voor zo’n lastige klus hebben wij onze vertegenwoordigers in de Tweede Kamer gekozen. En als die ons niet bevallen kiezen we volgend jaar anderen.

Trouwens, het écht aan ons overlaten durven ook de partijen niet die ervoor hebben gezorgd dat Nederland een referendumwet kreeg (D66, PvdA, GroenLinks PVV): we moeten gaan stemmen en liefst hún adviezen opvolgen.

En inderdaad, in de praktijk blijkt de ‘eigen mening’ van de meeste mensen die van plan zijn ‘ja’ of ‘nee’ te gaan stemmen een intuïtief en emotioneel karakter te hebben, niet gehinderd door een overdaad aan feitenkennis over Poetin, inspraak, handel, uitbreiding van de Europese Unie, Russische roots, veiligheid, boosheid, plofkippen, mensenrechten, corruptie, democratie, Nederlands belastinggeld, visa, hervormingen, oorlog, lidmaatschap van de EU, criminaliteit, enz. Begrijpelijk, want over het Oekraïne-referendum kun je alleen na grondige studie een gefundeerd oordeel vellen.

Is blanco stemmen een optie? Is dat een signaal dat je het Associatieverdrag ongeschikt vindt voor een referendum? Een signaal dat je best wel wilt stemmen, maar het nu niet weet? Na de uitslag zullen de interpretaties van welk signaal er zou zijn afgegeven door de blanco-stemmers ons om de oren vliegen. En let op: alle belanghebbenden zullen een uitleg geven die in hun kraam te pas komt. Door mee te doen geef je in elk geval het signaal af dat je een volgend keer misschien wel wilt stemmen. En daarmee legitimeer je het verschijnsel referendum.

Want wie onderwerpen weet die geschikt zijn voor een referendum, die mag het zeggen. Ik vind het lastig ze te bedenken. Dat zouden dan in elk geval niet al te complexe onderwerpen moeten zijn, zijn die bovendien iedereen aangaan. De meeste kiezers moeten zich een voorstelling van kunnen maken van wat er speelt, de consequenties kunnen overzien en zich er, zonder overdreven grote inspanning, in kunnen verdiepen om een fatsoenlijke mening te vormen.

Alleen dan is een referendum een echt democratisch instrument en is het misschien de 30 miljoen waard die het ons kost. Het huidige referendum-circus is slechts speelbal van emoties en manipulaties, nep-democratie. Mij zul je woensdag in het stembureau niet vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *